✍تحلیل داشتن / درس و عبرت گرفتن
🔰تاریخ در قرآن:
🖊«اگر تاریخ یک چیز اصلی نبود، قرآن با این عظمت -که اصلاً برنامه انسانسازی و برنامه بشریت است- تاریخ را وارد خودش نمی کرد؛ اما شما میبینید که در قرآن تاریخ هست؛ البته بخشهایی که برای بیان اهداف قرآن کارساز است… بنابراین، تاریخ مهم است.»بیانات در دیدار اعضای گروه تاریخ صدای جمهوری اسلامی ایران ۸ / ۱۱ / ۱۳۷۰٫
🔰معرفی کتاب های مرتبط:
📌لینک معرفی کتاب صوتی همرزمان امام حسین علیه اسلام
📌لینک معرفی کتاب خون دلی که لعل شد
👇در ادامه با تاریخ مختصری از حکومت های ایران و کلیپ های آموزنده همراه باشید:

✍در فلات ایران تمدنهایی چون شهر سوخته (در سیستان، حدود ۵۰۰۰ سال پیش/ ۲۶۰۰ سال قبل از هجرت پیامبر)، تمدن ایلام (در شمال خوزستان حدود ۵۰۰۰سال پیش)، تمدن جیرفت (در کرمان)، تمدن ساکنان تپه سیلک (در کاشان)، تمدن اورارتو (در آذربایجان)، تپه گیان (در نهاوند) ، تمدن کاسیها (در کرمانشاه و لرستان) و تپورها در تبرستان (مازندران) در سرزمین ایران بودند و…
بزرگترین آن ها دولت ایلام بوده است که سرزمین آنها در جنوب غربى ایران و کمابیش مطابق با خوزستان بوده است.
پایتخت ایلام شهر شوش بوده که آثار مربوط به آنها در این شهر پیدا شده است. ظاهراً بخشهاى مختلف در عیلام حاکمیت های جداگانه داشته اند.
طبق فرضیه ای که وجود دارد، آریاییها اقوامی بودند که از آسیای مرکزی، به خاطر یخبندانهای فصلی و کمبود غذا، وارد فلات ایران شدند. گروهی از این اقوام به نام پارتها در مناطق شمال شرقی ایران (خراسان و گرگان امروزی) ساکن شدند و دو گروه دیگری که ماد و پارس نامیده میشدند، با گذشتن از آذربایجان، به سوی سرزمینهای غربی و جنوب غربی حرکت کردند.
◀️ مادها ۲۷۰۰ سال پیش (حدود ۷۰۸ تا ۵۵۰ پیش از میلاد)
یکی از اولین اقوامی که در زمان مهاجرت آریاییها به ایران وارد شدند، مادها بودند. آریایی در واقع لقب مشترکی است که به اقوام مادها، پارتها یا پارسها داده میشد. پیش از ورود این اقوام نیز در ایران باستان اقوام و مردمان دیگری هم زندگی میکردند. وجه تمایز این قوم آنجاست که توانستند برای اولین بار حکومتی قدرتمند را در این پهنه جغرافیای شکل دهند و برای سالیان طولانی بر آن حکومت کنند.
پایتخت مادها هگمتانه بود. دولت ماد در ۵۵۰ پیش از میلاد به دست کوروش منقرض شد و سلطنت ایران به پارسیها منتقل گشت.
◀️ هخامنشیان ۲۵۷۰ سال پیش ( ۵۵۰ تا ۳۳۰ پیش از م)
هخامنشیان یکی از سلسلههای باستانی ایران پیش از اسلام و از دودمان پارسها بودند. این سلسله تبار خود را به هخامنش میرسانند و سلسله خود را به اسم او، نامگذاری کردند. اگرچه هخامنشیان پیش از کوروش دوم نیز، در انشان و پارس با پادشاهان دیگری اداره میشدند؛ اما بهدلیل شکست مادها توسط کوروش و فتح لیدی( حدود ترکیه امروزی) و بابل(عراق امروزی) توسط او و تبدیل پادشاهی هخامنشی به یک امپراتوری بزرگ، کوروش دوم را موسس سلسله هخامنشی میدانند.
همزمان با حکومت سلسله هخامنشی، هیچ امپراتوری دیگری در هیچ جای جهان نبود؛ از اینرو شاهنشاهی هخامنشی اولین امپراتوری تاریخ جهان نام گرفته است.
اوج قدرت سیاسی هخامنشیان در دوره داریوش هخامنشی بود. داریوش شاهی واقعبین و دوراندیش بود. او دارای ارادهای قوی و عزمی راسخ بود.امپراتوری هخامنشی در عصر او، بیشترین وسعت را تجربه کرد؛ اما بعد از او بهدلیل بیکفایتی جانشینانش، تلاشهای او بیثمر ماند.
استوانه کوروش، پاسارگاد، نقش رستم، کتیبه بیستون، کاخ آپادانا و مجموعه کاخ های تخت جمشید از آثار این دوره هست .
این سلسله در سال ۳۳۰ قبل از میلاد توسط اسکندر مقدونی از پای درآمد.
◀️ سلوکیان ۲۳۴۰ سال پیش( ۳۳۰ _۲۵۰ پیش از میلاد)
پس از مرگ اسکندر مقدونی(۳۲۳ قبل از میلاد) فتوحاتش بین سردارانش تقسیم شد و بیشتر متصرفات آسیایی او که ایران هسته آن بود به سلوکوس اول رسید. به این ترتیب ایران تحت حکومت سلوکیان (۳۳۰ – ۲۵۰ ق.م.) در آمد.
آنها بربخش بزرگى از غرب ایران سلطنت کردند ولى در قلمرو آنها تقریباً هیچگاه آرامش وجود نداشت.
پس از مدتی پارتها با فرماندهی اشک( ارشک) توانستند سلوکیان را نابود کنند.
◀️ اشکانیان ۲۲۷۰ سال پیش (۲۵۰پ م تا حدود ۲۲۶ میلادى)
اشکانیان سلسلهای بودند که توسط پارتها و با بیرون راندن سلوکیان بوجود آمدند. اشکانیان با ۴۷۶ سال حکومت، طولانیترین حکومت را در ایران داشتند. مهمترین وقایع دوره اشکانی جنگ حران بود که در آن سورنا سردار اشکانی، کراسوس سردار رومی را شکست داد.
اسامی بعضی از شاهان اشکانی عبارتند از: ارشک (اشک یکم)، تیرداد یکم (اشک دوم)، فرهاد یکم (اشک پنجم)، فرهاد پنجم (اشک پانزدهم)، اردوان پنجم (اشک بیست و نهم و آخرین پادشاه اشکانی).
در این دوره از تاریخ ایران دامپروى و کشاورزى و تجارت رونق بسیار داشت و دین زرتشت از ادیان رایج در آن زمان بوده است.
از آثار این دوره از تاریخ ایران معبد آناهیتا در کنگاور، خرابهٔ معبد کنگاور، نقوش برجسته از دورهٔ مهرداد و گودرز در بیستون است.
سلسله اشکانی به دست اردشیر اول( اردشیر بابکان) ساسانی منقرض گردید.
◀️ ساسانیان ۱۸۰۰ سال پیش( حدور ۴۰۰ سال پیش از میلاد پیامبر اسلام)
ساسانیان خاندان شاهنشاهی ایرانی در طول تاریخ ایران هستند که در سالهای ۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی به مدت بیش از ۴ قرن و با ۳۲ پادشاه بر ایران حکومت می کردند
شاهنشاهان ساسانی که اصلیتشان از استان پارس بود بر بخش بزرگی از غرب قارهٔ آسیا با مساحت بیش از شش میلیون کیلومترمربع چیرگی یافتند.
پایتخت ساسانیان شهر تیسفون در نزدیکی بغداد در عراق امروزی بود.
حکومتی که بوسیله دودمان ساسانی بر پا شد بر دو پایه دین و مرکزیت استوار بود.
در دوره قدرت این سلسله عظمت و اقتدارشان و حیثیت سیاسی ایران تا آنجا اوج یافت که عملا دنیای متمدن آن روز را به دو قطب قدرت یعنی ایران و روم تقسیم نمود
در این دوره جنگهای زیادی بین ایران و روم ادامه درگرفت که در اکثر آنها ایران پیروز شد.
لقب شاهان ساسانی خسرو بود، موسس این سلسله اردشیر بابکانبود که پدربزرگ او ساسان، رئیس معبد آناهیتا بود.
دین رسمی ایران در این دوره زرتشت بود.
این سلسله بعد از فراز و نشیب زیاد در زمان خسرو پرویز که پادشاهی تجمل پرست، بی قید و بند، مستبد و مغرور بود، باعث فرو رفتن ایران در فقر، بی عدالتی و تبعیض ، بی نظمی و ناامنی شد.
✍پس از استقرار دین اسلام در سرزمین ایران که در نتیجه پیروزی اعراب مسلمان ( در زمان خلافت عمر) بر ساسانیان و فتح ایران توسط آنها روی داد، تحولات بسیاری در عرصههای اجتماعی، مذهبی و سیاسی در تاریخ ایران به وجود آمد.
استیلاء مسلمانان بر ایران به سادگى نبود. شهرها زودتر پذیراى سلطهٔ مسلمانان شدند ولى دهات به سادگى به حکومت ایشان تن ندادند.
نقاط شرقى ایران و نیز طبرستان و گیلان دیرتر از نواحى غربى به تصرف اعراب در آمد.
ایرانیان که از تبعیض طبقاتی ،ظلم و استبداد موجود در کشورشان ناراضی بودند اسلام را پذیرفتند و در اشاعه آن کوشیدند ولی با این حال هرگز در طول تاریخ ایران مخالفت خویش را با سلطه امویان و عباسیان بر خاک ایران پنهان نکردند و جنبشهای استقلال طلبانهای را به پا ساختند که تشکیل حکومتهایی چون طاهریان و صفاریان را میتوان از نتایج آنها برشمرد.
پس از حمله اعراب ، حکومت مرکزی در ایران به مدت بیش از ۶ قرن از بین رفت و در این مدت دولت ها و امرای ایرانی مستقیم و غیر مستقیم تحت استیلای خلفای اموی و عباسی بودند تا اینکه بالاخره در سال ۱۲۷۵ میلادی( ۷۵۰ سال پیش) خلافت عباسی به دست مغولان برای همیشه از بین رفت.
◀️ حکومت طاهریان در سال ۸۲۱ _ ۸۷۳ م( حدود ۱۲۰۰ سال پیش) توسط طاهربن حسین ملقب به ذوالیمینین بعد از تصرف اعراب تأسیس شد و تا سال ۲۵۹ ه. ق دوام داشت.
◀️ صفاریان(۸۶۶_ ۹۰۳م)
صفار به معنای رویگر است. صفاریان نیز ابتدا گروهی عیار بودند. با رهبری یعقوب لیث علیه طاهریان قیام کردند و بر سیستان چیره شدند. صفاریان ابتدا طاهریان را مغلوب کردند و بر فراه، هرات و پوشنگ دست یافتند سپس نیشابور را گرفته تا گرگان و طبرستان و ری تاختند. پس از آن بلخ، کابل، غزنه و بست را به قلمرو خود افزودند و به پایتخت خود در سیستان (زرنج) بازگشتند.
یعقوب واسط را تصرف کرد و سپس به بغداد هجوم برد ولی شکست خورد، بیمار شد و درگذشت. پس از وی برادرش عمرو به سلطنت رسید. وی با شورش سامانیان در فرارود که به تحریک عباسیان بود مواجه شد و در بلخ از آن ها شکست خورده و اسیر شد. امیر اسماعیل سامانی او را در بند کرد و به بغداد فرستاد. عمرو پس از مدتی در زندان بغداد به قتل رسید.
◀️ دوره سامانیان ( ۸۱۹_ ۹۹۹ م)
سامانیان یکی از دودمانهای فارسیزبان در غرب آسیا بودند. سامانیان در قسمتی از ایران کنونی و بخش عمدهای از افغانستان و آسیای میانه فرمانروایی کردند. سلسله سامانی پس از سرکوب صفاریان که اقتدار سیاسی دستگاه خلافت را مورد تهدید قرار داده بودند، پدیدآمد. امیر اسماعیل سامانی از امرای منصوب مأمون در ماوراءالنهر، به پاس خدمتی که به دستگاه خلافت در سرکوبی و دستگیری عمرولیث صفاری نمود، مورد ستایش خلیفه قرارگرفت و لوای حکومت خراسان را دریافت کرد. سامانیان را همانند طاهریان، حکام مطیع و سر به طاعت دستگاه خلافت میشناسند.
در این دوره خط فارسی نوین پدید آمد و الفبای عربی با زبان فارسی رواج یافت، حمایت از شعرا و نویسندگان زبان فارسی رونق گرفت.
◀️آل بویه (100 سال، حدود ۹۴۵_ ۱۰۵۵ میلادی)
حکام آل بویه از خاندان اصیل ایرانی و شیعی مذهب ساکن منطقه دیلمان ایران بودند که جد آنها ابوشجاعِ بویه پسر فنا خسرو دیلمی است و نسب آنها به بهرام گور ساسانی میرسد. ابوشجاع سه پسر به نامهای علی، حسن و احمد داشت که همراه پدر در دورهٔ تسلط حاکمان آل زیار بر طبرستان به خدمت آنها درآمدند و در دورهٔ ضعف خلافت عباسی ادعای استقلال کرده و بغداد را تصرف کردند. آنان با نگهداشتن ظاهری از خلافت عباسی از سال ۳۲۲ تا ۴۴۷ به حکومت بر قلمرو خلافت در سه شعبه دست یافتند.
دورهٔ آل بویه دورهٔ درخشش علمی و فرهنگی ایران و جهان اسلام است. این خاندان شیعی ایرانی نقش مهمی در حفظ و گسترش میراث حدیثی، فقهی و کلامی شیعه در ایران و عراق ایفا کردند و به تحکیم پایهها و مبانی تشیع امامیه و ترویج آن پرداختند. دانشمندان، متکلمین، محدثین، فقیهان، و مفسرین بزرگی چون شیخ طوسی، شیخ مفید، سیدرضی، شیخ صدوق و… تربیت یافتند و با تشکیل جلسات مناظره به شبهات کلامی و فقهی پاسخ دادند. آل بویه به تأسیس مراکز علمی و کتابخانهها و بنای بیمارستانهای به ویژه در شیراز و بغداد پراختند و برای تسلط بیشتر بر اوضاع قلمرو خلافت و ترویج تشیع، اقدامات اجتماعی و فرهنگی در خور توجهی انجام دادند. در زمان آل بویه قبور ائمه شیعه مورد توجه قرار گرفت. مشاهد کاظمین، کربلا و نجف را بازسازی کردند و برای ترویج سنت زیارت به اهدای نذورات، موقوفات و ایجاد تسهیلات برای زائرین پرداختند. اقدام مهم دیگر آنها برگزاری جشن عید غدیر بود که همراه بود با برگزاری نماز عید و آذینبندی شهر و برگزاری مراسم جشن ایرانی که هر ساله برگزار میشد. علاوه بر این سوگواری عاشورا و محرم را در قالب مقتل خوانی و مرثیهخوانی و تشکیل دستههای عزاداری با پوشش سیاه را پایهگذاری کردند.
◀️ غزنویان (200 سال ، حدود سال ۹۷۷_ ۱۱۸۶ میلادی)
غزنویان به معنی جنگجویان، از آنجا که غزنویان نخستین پایههای شهریاری را در شهر غزنین آغاز نمودند به غزنویان نامدار شدند. بنیانگذار این دودمان سلطان محمود غزنوی بود. پدران او از خانات ترک بودند که در خراسان میزیستند.
شهرت این حکومت در جهان، بیشتر به خاطر فتوحاتی است که در هندوستان انجام دادهاست.
در اواخر حکومت سامانیان یکی از سرداران ترک به نام آلپتکین کوشید با همدستی عدهای دیگر، یکی از اعضای خاندان سامانی به نام نصر بن عبدالملک بن نوح را به حکومت برساند اما نتوانست و پسر عموی وی یعنی منصور بن نوح به جای وی بر تخت نشست. پس از این ماجرا البتکین راهی شهر غزنین در افغانستان شد و در آنجا حکومت را بر دست گرفت.
◀️ سلجوقیان (۱۱۹۴-۱۰۳۸میلادی) با پیروزی بر غزنویان حکومت خویش را تأسیس نمودند و به مدت ۱۵۰ سال سراسر ایران را تحت سیطره خویش درآوردند و به یاری وزرای بزرگ و دانشمند ایرانی قدرت خود را تثبیت نمودند ولی در نهایت توسط خوارزمشاهیان از میان رفتند.
سلجوقیان، گروهی از ترکان غز بودند که به رهبری طغرل بیک، به خراسان وارد شدند.
سلطان مسعود غزنوی در صدد مقابله با آنان بر آمد، ولی طی چند جنگ شکست خورد و متصرفات ایرانی خود را از دست داد و غزنویان از آن پس به شمال غرب هند محدود شدند.
سلجوقیان به تدریج به طرف غرب تاختند، عراق عجم، عراق عرب و شام را گرفتند.
پس از طغرل پادشاهانی چون آلب ارسلان و ملکشاه به سلطنت رسیدند.
پس از مرگ ملکشاه میان فرزندانش برای جانشینی اختلاف افتاد، بدین ترتیب که مدتی برکیارق، مدتی محمد و مدتی سنجر به سلطنت رسیدند.
همزمان با سلطنت سنجر خوارزمشاهیان قدرت گرفتند و با تاخت و تاز آنها به ایران عمر دولت سلجوقی به پایان آمد.
تقویم جلالی ایران به دستور ملک شاه سلجوقی توسط خیام و دیگر ریاضیدانان و اخترشناسان زمان تهیه و تدوین شد.
◀️خوارزمشاهیان (150 سال، ۱۰۷۷_ ۱۲۳۱ میلادی )
حکومت خوارزمشاهیان (۱۲۳۱-۱۰۷۷ میلادی) یکی دیگر از حکومتهای تاریخ ایران بود که مصادف شد با تهاجم مغولها به خاک ایران، این حکومت به دلیل این که در جنوب دریاچه آرال ناحیه خوارزم فرمانروایی می کردند خوارزمشاهیان نام گرفتند.
نتیجه حمله مغول غارت شهرها، قتل عام مردم و نابودی اقتصاد و کشاورزی در ایران بود و البته با یوروش مغولان به ایران و نیمی از جهان، به حکومت خوارزمشاهیان و مهمتر از آن به خلافت عباسیان پایان داده شد.
خوارزمشاهیان یکی از حکومت های پهناور ایران بودند که قبل از تشکیل حکومت زیر سایه ی سلجوقیان بودند بعد از ضعیف شدن سلجوقیان این حکومت را شکسته داده و حکومت خوارزمشاهیان را به وجود آوردند سرانجام این حکومت از مغول ها شکست خوردند و از بین رفتند.
◀️ حکومت مغول بر ایران (حدود ۱۰۰ سال)
مغولها به سرعت خاک ایران را تصرف نمودند و ضمن لشکرکشی به بغداد و به قتل رساندن خلیفه عباسی خلافت اسلامی را از میان بردند (۱۲۲۸میلادی)
ایلخانان مغول در واقع فرزندان هلاکو خان و نوادگان چنگیز خونخوار بودند. هنگامی که چندین سال از مرگ چنگیز گذشت، قلمرو او پراکنده بود تا این که نوهٔ او هلاکو خان مامور شد فتوحات او را کامل کند او عباسیان را ازبین برد قلعههای اسماعیلیان را نابود کرد.
◀️ حمله تیموریان بر ایران (حدود ۱۵۰۶_۱۳۷۰ میلادی)
پس از مغولها، تیموریان به خاک ایران هجوم آوردند و بار دیگر سرزمین ایران را عرصه تاخت و تاز و غارت قرار دادند.
تیموریان یا آل تیمور فرزندان تیمور لنگ یکی از فرماندهان مغول که بعد از تضعیف کامل ایلخانان مغول به ایران حمله کرد. این فرد که داماد حاکم سمرقند بود و خود را از نسل چنگیز می دانست هنگامی که ایلخانان تضعیف شدند، از این موقعیت استفاده کرد و به حکومت ایلخانان حمله و ایران را تصرف کرد. قلمرو تیمور از سمرقند شروع می شد و تا شام ادامه پیدا می کرد.
◀️ صفویان( ۲۳۰ سال، ۱۵۰۱_ ۱۷۳۲ میلادی)
از دوره صفوی برای اولین بار در تاریخ ایران مذهب تشیع به عنوان مذهب رسمی ایران معرفی گردید.
مذهب تشیع با ویژگیهای سیاسی و اجتماعی خویش باعث اتحاد و استقلال ایران گردید و هویت ملی آن را در برابر تهاجمات و ضربات مهلک امپراتوری عثمانی حفظ نمود و بار دیگر در طول تاریخ ایران توانست به عنوان یک قدرت بزرگ سیاسی و مذهبی قد علم کند.
در دوره شاه عباس شهر اصفهان به عنوان پایتخت ایران انتخاب گردید و به اوج عظمت و شکوه دست یافت به طوری که یادگارهای بسیاری از آن دوران تا عصر حاضر نیز بر جای ماندهاند.
جد صفویان شیخ صفی الدین اردبیلی نام داشت.صفویان با استفاده از نام جدشان مریدان او را جمع کرده و توانستند سپاهی تشکیل دهند(این افراد به قزلباش ها معروف بودند) و ایران را از هرج و مرج داخلی نجات داده و یکپارچه کنند.
صفویان به وسیله شاه اسماعیل اول به روی کار آمدند و با شاه عباس اول به اوج دوران خود رسیدند.همچنین دوره طولانی سلطنت شاه طهماسب(نزدیک پنجاه سال)باعث تثبیت این حکومت بود. صفویان خود را صوفی و اهل عرفان معرفی میکردند. در زمان صفویان و به خصوص دوران پادشاهی شاه عباس توجه ویژه ای به ساخت راهها و کاروانسراها در ایران شد.
جنگ چالدران بین صفویان و ترکان عثمانی در زمان شاه اسماعیل اول و در نزدیکی شهر خوی امروزی صورت گرفت. سرانجام این حکومت با بی لیاقتی آخرین پادشاهش شاه سلطان حسین از افغان ها شکست خورد و از صفحه روزگار محو گردید.
◀️ افشاریان (50 سال حدود ۱۷۳۶_۱۷۸۶ میلادی)
نادرشاه افشار افغانها را شکست داد و ضمن تسلط بر تمامی خاک ایران، سلسله افشاریان را تأسیس نمود .
فرمانروایان افشاریه: ۱_ نادرشاه ۲_عادل شاه ۳_ابراهیم شاه ۴_شاهرخ شاه ۵_نصرالله میرزا ۶ _نادرمیرزا
◀️ زندیان (۱۷۹۶-۱۷۵۰ میلادی) پس از افشاریان بر اریکه قدرت تکیه زدند .زندیان یا زندیه یا دودمان زند نام خاندانی پادشاهی است که میان فروپاشی افشاریان تا برآمدن قاجار به درازای چهل و شش سال در ایران بر سر کار بودند. این سلسله به سردمداری کریم خان زند از ایلات لر ساکن ملایر بود که از سال ۱۱۶۳ هجری قمری در ایران به قدرت رسید. کریم خان خود را وکیل الرعایا نامید و از لقب (شاه) پرهیز کرد. شیراز را پایتخت خود گردانید و در آبادانی آن کوشش نمود. ارگ، بازار، حمام و مسجد وکیل شیراز از کریمخان زند وکیل الرعایا به یادگار مانده است.
◀️ پادشاهی قاجار (150 سال)
پادشاهان قاجار از سال ۱۷۷۹ تا ۱۹۲۴ میلادی به مدت ۱۴۵ سال بر ایران حکومت کردند.
آغا محمد خان قاجار موسس این سلسله پس از سال ها جنگ، اقوام و بخش های ایران را متحد و جغرافیای کشور را یکپارچه کرد.
دوره قاجار در عصر شتاب جهانی برای توسعه قرار گرفته بود و با وجود اینکه موسس آن کشور را یکپارچه کرد اما در ادامه آن، نفوذ قدرتهای استعماری همچون انگلیس و روسیه تزاری در ایران توسعه یافت و این قدرتها با تحمیل عهدنامههایی همچون ترکمانچای، گلستان و پاریس بر دولت ایران سرزمینهای وسیعی در آذربایجان، گرجستان، ارمنستان و خراسان را از خاک ایران جدا کردند.
نتیجه این تحولات وقوع جنبشهایی چون قیام تنباکو، مشروطیت، جنبش جنگل و قیام محمد خیابانی در ایران بود.
📌 قاجارها قبیلهای از ترکمانهای منطقه استرآباد (گرگان) بودند. ایشان تبار خود را به کسی به نام قاجار نویان میرساندند که از سرداران چنگیز بود. نام این قبیله ریشه در عبارت آقاجر به معنای جنگجوی جنگل دارد.
بنا بر بعضی منابع تاریخی مادربزرگ آقا محمد خان بیوه شاه سلطان حسین صفوی بود که در هنگام حمله محمود افغان به اصفهان از وی باردار بود و به دلیل علاقه زیاد شاه سلطان حسین به وی، برای جلوگیری از اسارت او به دست افغانها، توسط سران قزلباش فراری داده شد و بعد از قتل شاه سلطان حسین به زوجیت پدر بزرگ آقا محمد خان درآمد. بنا به این روایت پدر آقا محمد خان، محمد حسن خان قاجار، در اصل فرزند شاه سلطان حسین صفوی بودهاست و به همین دلیل ارتباط نزدیک و پایداری بین بازماندگان سلسله صفوی و شاهان دوره قاجاریه وجود داشتهاست.
◀️ پهلوی (55 سال / ۱۳۰۲ه.ش)
در سال ۱۹۲۵ میلادی رضاخان با حمایت انگلیس به حکومت دست یافت و تاسیس سلسله پهلوی را اعلام نمود. در دوره پهلوی صنعت نفت ایران به رهبری دکتر محمد مصدق ملی شد، محمد رضا پهلوی با حمایت انگلیس آمریکا کودتایی را علیه دکتر مصدق انجام داد . قیامهای استقلال خواهانه ادامه داشت که در نهایت به انقلاب ایران با رهبری آیت الله روح الله خمینی در سال ۱۳۵۷ ش (۱۹۷۹ میلادی) منجر گردید.
🔰منبع :

⬆️ شجره انبیاء و حضرت محمد صلی الله علیه و آله
👈فاصله زمانی پیامبران اولوالعزم …
⬆️ مستند دانشمندان مسلمان…
👈لینک مشاهده مستند علم و اسلام
⬆️این مستند با اجرای فیزیک دان عراقی، جمال الخلیلی به تحولات تأثیرگذار علمی جهان اسلام و دانشمندان مسلمان در طول تاریخ می پردازد و نشان دهنده تحولات و دستاوردهای دانشمندان بزرگ ایرانی، عراقی، مصری و… است.( با دوبله فارسی)
⬆️ آندلس، نمادی از اوج فرهنگ و تمدن اسلامی؛ قسمت ۱ و ۲
👈 مشاهده مستند آندلس از ظهور تا غروب…
⬆️ عزت ملی یعنی افتخار به واقعیات نه تصورات…
دیدگاهتان را بنویسید